Democratie thuis en op school

DEMOCRATIE THUIS EN OP SCHOOL

 

Als je met kinderen werkt dan zijn er vaak allerlei beslissingen te nemen. Vaak beslissen de volwassenen en hebben kinderen zich aan te passen. Dit kan dan leiden tot conflicten en protest. Als kinderen echter gehoord worden en mee mogen beslissen over zaken die hen aangaan merk je vaak dat zij zich ook beter kunnen houden aan de gemaakte afspraken. Maar hoe doe je dat nou?

Op Aventurijn hebben wij eenmaal per week “het OOR” ( Overleg Over Regels) Alle kinderen die mee willen beslissen over punten die worden ingebracht zijn daarbij aanwezig. Wij gaan ervan uit dat een bevredigende oplossing  een oplossing is waar iedereen zich in kan vinden. Dus “meeste stemmen gelden”proberen wij te voorkomen, omdat er dan altijd een minderheid ontevreden is.

Eén van de kinderen is voorzitter ( eventueel met hulp van een begeleider).Deze persoon leidt de vergadering en vat de ingebrachte argumenten samen. De voorzitter vraagt eerst de kring rond wie er een punt heeft voor de vergadering. Dan legt degene die een punt heeft ingebracht, uit wat het dilemma precies inhoudt. Vervolgens krijgt IEDEREEN om de beurt de gelegenheid te reageren. Een uitgebreide reactie of slechts de woorden “geen commentaar”. In deze ronde is het de bedoeling dat iedereen luistert naar alle argumenten, maar er nog niet op reageert. Na deze ronde is er soms nog een ronde nodig of er kan al gelijk een voorstel komen. Als niet iedereen het met het voorstel eens is, wordt aan degene die commentaar heeft een tegenvoorstel gevraagd. Een enkele keer komen we er niet direct uit: we laten het dan even een weekje liggen. Meestal is er gedurende de week al een oplossing gevonden of komt men er snel uit.

Kenmerkend voor deze democratische manier van gesprek voeren en beslissingen nemen is dat iedereen gehoord wordt. Daarnaast is er respect voor ieders mening; of je nu de enige bent of bij de meerderheid hoort. Let erop dat de vergaderingen niet te lang duren ( bij ons is een half uur genoeg). Zorg ook dat het duidelijk is over welke punten kinderen kunnen beslissen( “hoelang mag je op de trampoline”) en welke punten geen discussie over mogelijk is (“er wordt gewoon opgeruimd aan het eind van de dag”). Een vast agendapunt is bij ons altijd: “de mop van de week”. Zo blijft de humor erin!

Advertenties

~ door hannahdvb op 17 oktober 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: